23 czerwca 2022 ... min. Słuchaj

Specjalista ds. Zarzadzania Ryzykiem Modeli

Oferta pracy | PION RYZYKA | Gdańsk | 2022-06-22 | POL-241878908

Forma zatrudnienia: umowa o pracę

Tryp pracy: hybrydowy

O zespole:

Zapraszamy do Departamentu Walidacji Modeli na stanowisko Specjalisty ds. ryzyka modeli, które zapewnia wszechstronny rozwój w zakresie znajomości wielu typów modeli stosowanych przez Bank w coraz to nowych obszarach działania naszej organizacji oraz procesu zarządzania ryzykiem tych modeli zarówno na poziomie pojedynczego modelu jaki i zagregowanym, obejmującym różne ich kategorie. Przedmiotowe stanowisko jest też wsparciem dla właścicieli modeli w zakresie dostarczania ogólnych standardów zarządzania modelami w poszczególnych obszarach, szczególnie odnoszących się do identyfikacji, klasyfikacji i kategoryzacji modeli, procesu regularnego monitorowania ich jakości i skuteczności działania oraz oceny ryzyka na poziomie jednostkowym. W zakresie odpowiedzialności tego stanowiska jest też regularne proaktywne wysokiej jakości raportowanie ryzyka modeli w różnych przekrojach i szczegółowości w zależności od szczebla zarządzania - od poziomu kierownictwa jednostki, po poziom dedykowanego komitetu, Zarządu Banku i Rady Nadzorczej. Od osoby na tym stanowisku oczekuje się też zaangażowania w kreowanie nowych miar ryzyka modeli oraz usprawniania procesu zarządzania ryzykiem modeli dla zwiększenia jego efektywności

Twoje zadania:

• sporządzanie raportów i analiz na potrzeby identyfikacji i pomiaru ryzyka modeli
  • monitorowanie poziomu ryzyka modeli w ujęciu zagregowanym
  • rozwój narzędzi wspierających sporządzanie oraz automatyzację procesu raportowania
  • dostosowywanie rozwiązań do wymagań polityki zarządzania ryzykiem modeli, przepisów prawa, rekomendacji i zaleceń organów nadzoru
  • określanie wymagań ryzyka modeli do zmian w systemach informatycznych
  • wspieranie uczestników procesu zarządzania ryzykiem modeli poprzez proponowanie oraz wdrażanie rozwiązań usprawniających i zwiększających jego efektywność
  • uczestniczenie w kształtowaniu polityki i standardów zarządzania ryzykiem modeli
  • przygotowywanie informacji wymaganych przez regulatora, audytorów wewnętrznych i zewnętrznych
  • udział w projektach realizowanych w Banku i Grupie ING

Nasze oczekiwania:

• wykształcenie wyższe z zakresu ekonomii, statystyki, metod ilościowych lub pokrewnych
  • kilkuletnie doświadczenie w pracy z modelami, np. ryzyka kredytowego (IRB/MSSF9/aplikacyjne), ryzyka rynkowego (AML, IRRBB, wyceny), ryzyka operacyjnego (AMA), data science (ML, AI), itp.
  • znajomość procesu zarządzania ryzykiem modeli zgodnie z Rekomendacją W KNF i wytycznymi EBC
  • znajomość MS Office w stopniu zaawansowanym (szczególnie excel i budowa narzędzi na share point)
  • doświadczenie w pracy projektowej lub chęć jej zdobycia
  • samodzielność, odpowiedzialność, inicjatywa i konsekwencja w działaniu
  • kreatywność oraz chęć podejmowania nowych wyzwań
  • znajomość j. angielskiego - poziom B2

Mile widziane:

• znajomość SQL, SAS, Power BI, Python lub pokrewnych

ICSPOL - Poznaj Nas - Reasons

Powody, dla których warto do nas dołączyć

Indywidualny rozwój, ambitne zadania, dostęp do technologii i praca w zwinny sposób to tylko część oferty, którą proponujemy naszym pracownikom. Zobacz, co jeszcze możesz zyskać i uwierz, że będzie ciekawie!

ICSPOL - Poznaj Nas - Możliwości rozwoju

Możliwości rozwoju

Inspirujemy pracowników do uczenia się i rozwoju na swój sposób, według własnego pomysłu i planu, zgodnie z zasadą brania odpowiedzialności za rozwój w swoje ręce. Zobacz, jak możesz rozwijać się razem z nami.

ICSPOL - Poznaj Nas - Agile

Poznaj Agile

Szybki rozwój technologii cyfrowych spowodował zmianę zachowań i oczekiwań klientów. Ta dynamika wpływa też na sposób naszej pracy.